Bekkekarse: Å gå over vann etter karse


Bekkekarse finnes allerede på et sted nær deg.

 
CB9A5238.jpg

– Sankere sier at våren er best så mange ganger at vi glemmer alle de fine urtene om høsten og vinteren.

Det er november, og hovedstaden står i full spagat mellom sommer, vinter og høst. Det er en perfekt årstid for bekkekarse. Pål Karlsen, filmskaper og daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund leder vei innover Mærradalen, et lite dalsøkk ved foten av Holmenkollen. Dette er hans grønne bakgård. 

 De fleste som har gått på skole eller barnehage i Norge har et forhold til karse. Å kappe bunnen av en melkekartong, fukte bomull og strø over karsefrø og vente på at noe magisk skal skje står trolig i lærerplanen. Smaken er skarp og distinkt, og er perfekt i salat. 

– Neinei. Ikke si at karse er perfekt i salat. Vi sier det så ofte at vi glemmer at den er god til alt mulig annet. Ha den på kylling eller fisk. Eller spis den på brødskive med ost, sier Karlsen og ler. 

Han mener det med et smil. Bekkekarse er en tøffing, som er å finne langs bekker og vann store deler av året, og opp mot 1200 meters høyde. Den kan finnes hele året, er grønn hele året og tåler frost og heftig kulde, men skygger banen nord for Trondheim. I stedet for å vente på frøene på bomullen tar vi snarveien ut i naturen hvor karsen allerede venter. 

CB9A5217.jpg

 

Vi passerer en eng, tar av grusveien ved en liten bekk, og går inn i skogen. Skogen er merkelig urørt, inneklemt mellom Holmenkollen, Røa og Hovseter. Det er et stykke natur midt i kulturen. Vi trenger ikke gå langt. Bekkekarsen dominerer bekkefaret, og vokser like godt over som under vann. 

– Bekkekarsen er en av de urtene det er enklest å finne store deler av året. Finner man rennende vann er det stor sannsynlighet for å finne bekkekarse. 

På Karlsen sanker raskt en pose bekkekarse, og anbefaler å vaske den før den spise. Det er viss fare for en bismak av champagne, gåselever og trøffel her ved bunnen av Holmenkollen. I bekken finner vi riktignok nyresolei like ved siden av, som ikke er spiselig. 

– Frykten for det som er giftig og ikke spiselig står i veien for mange gode opplevelser. Kunsten er å begynne med å lære én art, og konsentrere seg om den. Så er man i gang. 

Han tar en smakebit. 

– Bekkekarse er virkelig god i en salat, sier han. 

Så går vi de få hundre meterne tilbake til huset der han bor, tett på landets største by. Det er ingen vits å gå over bekken etter vann. Bekkekarse finner du ved rennende vann nær deg. 

 

CB9A5245.jpg

Dette er bekkekarse (Cardamine amara):

Bekkekarse er en plante i korsblomstfamilien, og finnes ofte rundt bekker og åpent vann. Karsen overvintrer grønn og tåler å fryse til is. Derfor kan planten blomstre allerede tidlig om våren. Det finnes en rekke ulike typer karse. I Norge er det vanligst med brønnkarse, engelskkarse, vinterkarse og bekkekarse. 

ZA2K9965.jpg

Slik lager du bekkekarse

Salat er nevnt, men vi liker bekkekarse som smakstilsetning på brød med smøreost. Finn en bekk og plukk karse. Knip av noen blader og ha med Snøfrisk eller noe annet god på et rugbrød, gjerne med litt reddik i tynne skiver.