KNURR

Havets bikkje 


Knurren knurrer når den dras ut av vannet, men er god på bunn. 

 
CB9A6122.jpg
 

SMØLA: «Dere ska itj spis den skiten?». Fiskeren ser først ned på knurren og så vantro på oss. Knurr har ikke utseendet med seg. Som bunnfisk flest ser den ut som en krysning av rundfisk og drage, med en piggete ryggfinne bak skallen. Å spise en slik stygg rakker er en uting for folk på havet. Men til knurrens forsvar er det ikke lenge siden vi så breiflabb og steinbit med samme blikk. Selv reker har et dårlig rykte blant fiskere. Havets bikkje er god på bunn. Knurr er fast i kjøttet, er fin og hvit i fargen og fungerer like bra for trekking og pannesteking. 

 
CB9A6282.jpg
 

Om knurr (Eutrigla gurnardus): 

Knurr er en bunnfisk som kan bli over en halv meter og en kilo. Den har en hard og taggete ryggfinne tett på hodet, og er smalere enn ulkefiskene. Knurren trives best på sandbunn. 

Slik fanger du knurr:

Kaster du ut sluken fra land mange nok ganger får du på et eller annet tidspunkt knurr som bifangst. 

 
CB9A9813.jpg

Slik lager du knurr:


Knurr i løken

  • 400 g små løk

  • 100 g smør

  • 0,5 dl eddik

  • 0,5 ss sukker

  • Hakket vårløk og gressløk

Kapp hodet av trollet, rundrens fisken og gni den inn med salt. Ha i en ildfast form og bak den på 200 grader i rundt 10-15 minutter til kjernetemperaturen er 42 grader. Del løken i to og legg fisken med kuttsiden ned i tørr stekepanne til overflaten er forkullet. Skru ned varmen, tilsett smør og la det syde i en halvtimes tid. Snu løkene et par ganger underveis. Ha i eddik og sukker, og la det syde i 4-5 minutter til. Bland inn vårløk og gressløk og server.