LYR

Lyriske boller


Lyr er som en storøyd sei, fastere i fisken enn torsk og perfekt til fiskekaker. Vi fikk den på kroken i havgapet vest for Smøla.

 
CB9A0242.jpg

Smøla: «Lyren står rundt holmene. Her, her og her langs kanten. Dere må utafor det nedlagte fyret Skålmen». Vår venn, fiskeren Nils Magne Storvik, kjenner skjærgården som sin egen bukselomme, og setter fingeren på utskriften av sjøkartet. Smøla kommer med tusenvis av øyer, men en fisker må kjenne landskapet under havoverflaten. Når Nils Magne snakker om «kanten» ser han for seg overgangen mellom høydene under vann. I jakten på lyr sender han oss ut mot det Skålmen, helt ytterst i havgapet. Det går et markant skille mellom de smule farvannene innenfor fyret, og dypet på utsiden. Ofte kan man sitte på land og se bølgene bryter mot grunnene utenfor fyret, mens det er havbleike lengre inn. Tusenvis av skjær og holmer innenfor gir beskyttelse, men er samtidig farlig farvann for ukjente. Ikke alle skjærene er merket. Losfolket på øyene hadde nok å gjøre før satelittnavigasjonens æra. Lyr får man langs hele norskekysten, men er vanligst i sør og vest, hvor den ofte dukker opp i garnet. Den er såkalt bento-pelagisk, som betyr at den trives best tett på bunn, men ofte inntil skjær langs den berømte «kanten». Vi har planer om å fiske den på dorgesnøre. Nils Magne mener det beste er å dorge langs grunnene med kroker uten agn, gjerne rundt holmene for å holde oss på samme høyde. Lyr kan bli opp mot 130 cm lang og opp mot 13 kilo, men vi sikter mot de lavere vektklasser til vår planlagte lyrbolle-middag.

CB9A0280.jpg

 

Det er stille før den varslede stormen. Meteorologene har oppfordret folk på Smøla til å holde seg unna havet, men de svarte skyene blåser raskt over oss, og det er havbleike. Det tar en time å komme til grunnene fiskeren har pekt ut. Vi lader stengene og putrer rundt på dorgefart. Fiskerens tips fungerer. Etter en time i dorgefart rundt skjærene ved Skålmen er bøtta full av lyr. Vi priser fiskerens indre øye på undervannskanter, og kunnskap om hvor man får fisken vi trenger til fiskekakene vi har lyst på. På den lange veien hjem har vi snakkes oss frem til kveldens rett: Pannestekte lyrboller. 

CB9A6248.jpg

Om lyr (Pollachius pollachius): 

Lyr er en fisk i torskefamilien og minner om seien. Lyren er storøyd, mangler skjeggtråd og har kraftig underbitt, og kan bli opp mot 13 kilo.

CB9A0304.jpg

Slik fisker du lyr: 

Lyr fås i garn og på stang, og trives i bentisk sone, nær bunnen, og ofte nær land. Fiskerens tips om å dorge rundt skjær ga god uttelling.

CB9A9794.jpg

Slik lager du lyr (lyrboller): 

900 gram lyrfilet

1 dl fløte

20 g salt

1,5 ss potetmel

Pepper

Hakket persille

Grovkvern eller finkutt lyrfileten. Sett kjøttet i fryseren i 15 minutter. Ta ut og ha i salt, persille og pepper og rør hardt i 30 sekunder. Bruk gjerne hendene. Ha i potetmel og kna deigen litt og spe i fløte. Lag en prøvekake, for å se om det sitter sammen. Om det ikke sitter sammen ha i mer potetmel. Om den er for hard har du i mer fløte.