MATSUTAKE

Fire års jakt til ende


Det er bare et ord som dekker følelsen av å finne matsutake: Banzai!!!!

 
180914_Spisopp-04229.jpg

Utvalget av sopp er nesten uendelig. Følelsen av å finne en oase av steinsopp eller kantarell er fantastisk. Men det er én sopp som henger høyest, ikke bare på grunn av smaken, men fordi den er så sjelden, fordi den verdsettes så høyt og fordi jeg har lett etter den i fire år. Kransmusserong, eller matsutake, er keiseren i soppens verden. Japanerne elsker den. En kilo går for titalls tusen kroner i Tokyo. Matsutakens mycel vokser på fururøtter, og soppen trives i skrinn jord med mye sand. I Norge er den funnet i skogene rundt Elverum og Porsanger.

 Jeg har saumfart den lavdekte skogbunnen rundt Elverum hvert år siden 2014., Denne høsten er ikke noe unntak. Som vanlig finner jeg et område med furuskog med mye luft mellom trærne, med mye reinlav langs skogbunnen, og begynner å lete. Timene går. Den gode følelsen av å finne noe glir over i stigende irritasjonen over nok en bomtur. Det er på tide å gå tilbake, og bilen låses opp. Men så. En sopp på en liten tue. Det må være en kransmusserong. Det er en kransmusserong. En matsutake. Fire års jakt er over. Og lyden av jubel runger over Østerdalens skoger. 

Matsutaken har et globalt bakteppe, med flere ulike varianter av soppen: Den japanske, kinesiske, nordiske, tyrkiske og den amerikanske. Verdi rangeres i samme rekkefølge. For noen år siden fant svenskene matsutake, og det tok ikke lang tid før japanske mykologer og soppforhandlere satt seg på flyet fra Tokyo til Stockholm. DNA-tester ble tatt, og det viste seg at de to soppene hadde samme arvestoffet. Soppen ved Elverum er altså identisk som den japanske. Matsutake finnes i Nord-Sverige, mellom Umeå og Gällivare i tillegg til i Dalarne. Forskerne tror matsutaken finnes langs hele taigaen, eller det boreale barskogbeltet som strekker seg fra Norge til Japan, og over til Amerika, det lengste sammenhengende skogbeltet i verden. Vi forestiller oss at historien om matsutake strekker seg tilbake til den tiden da kontinentene hang sammen. Slik sett åpnes et enormt perspektiv der man står foran et enslig eksemplar av arten i Østerdalen. Mye har vært forsøkt for å dyrke den frem. I Nord-Sverige er skog brent ned, i et forsøk på å øke biodiversiteten. Soppelskere håper matsutaken vil vokse frem fra asken. I 2017 ble det plukket to hundre kilo i Sverige. Ingen vet hvor mye som er plukket i Norge.

Soppens keiser har en norsk historie. I 1905, samme år Norges uavhengighet, fant botanikeren Axel Blytt soppen, og ga den navnet Armilaria nauseosa, som betyr “sykelig”, uvitende om at japanerne hadde elsket soppen i minst 1200 år. Matsutake har en instens aroma, som best kan beskrives som en kombinasjon av hylleblomst og lightergass. Blytt valgte derfor det latinske navnet nauseosa. I 1925, altså 20 år senere, kom japanerne på banen med sitt Tricholoma matsutake. Først i år 2000 ble det bevist at den nordiske og japanske matsutake var en og samme sopp. Det brygget opp til en nordisk-japansk konflikt om det latinske navnevalget. Å kalle den eksklusive soppen sykelig er en fornærmelse, på linje med å kalle hvit trøffel kvalmende. Konflikten ble løst og verdensfreden opprettholdt i 2002 da Tricholoma matsutakeble fastsatt som det latinske navnet. 

180914_Spisopp-04272.jpg

Dette er matsutake:

Matsutake eller Tricholoma matsutakeer en svært velsmakende sopp og verdien kan best sammenlignes med trøffel og russisk kaviar. De mest eksklusive matsutakene, som er mest intense på smak, er de som ikke har slått ut hatten.

ZA2K9930.jpg
180914_Spisopp-04215.jpg

Slik finner du matsutake:

Mastsutake finnes trolig en rekke steder i Norge. Den er funnet i Elverum og Porsanger, som har en distanse på 1150 kilomter. Det er ingen grunn til at det ikke skal finnes mer mellom de to punktene på kartet. 

Slik tilbereder du matsutake: 

Matutake har mye smak, men er på en måte skjør. Smaken drukner lett i andre råvare, så det er viktig å lage en rett hvor matsutaken får skinne. Soppen kan stekes eller trekkes til en buljong. Den er også fantastisk å tørke. Med én sopp i kurven, valgte vi å kjøre safe, og lagde en soppbuljong. 

 

Oppskrift: 

Matsutake (du finner neppe mer enn én)

8 dl god kraft av kjøtt eller fugl.

16 skiver skiver rødskrubbstilk.

50 g kransmusserong i skiver.

100 g rått kjøtt av sjøkreps eller reker.

Kok rødskrubben i kraften i minimum 15 minutter. Tilsett resten og la trekke i ett minutt. Smak til med salt. Servers med godt brød.