RØDSPETTE

 

Rødspette: Flat på bunnen


Alt annet enn hestkuk.

 
 
image.png

SMØLA: Det er en av de dagene på Smøla. Vindkulene visker havet til skum. Bølgene går i hvitt på toppene. Regnskurene av tropiske dimensjoner kommer og går. Men flyndregarnet ligger ute ved Garnskjæra. Det må dras og «gres». Vi må på sjøen. Den pensjonerte fiskeren Jan Inge Storvik fra Råket lar seg ikke vippe av pinnen. Han venter på brygga utstyrt med oljehyre og caps med sneipen solid i kjeften for å trosse været. Flyndregarnet ligger et kvarters båttur fra Råket, ut mot Brattværet der fiskeren er vokst opp. Han gikk til sjøs 15 år gammel: «Jeg sluttet på skolen på fredag, og begynte å fiske på mandag». Brattværet hadde da 40 fastboende, med eget bedehus. I dag er det bare feriefolk, og befolkningen på Stor-Smøla er halvert. 

Det tar et kvarter ut til garnet, som er spent opp mellom skjæret og en blåse. Vi må inn mot land for å løsne fortøyningen og så føre båten riktig i den sterke strømmen for å dra garnet i båten. Det er ikke lett. Instruksene hagler fra fiskeren, og noen av glosene går båtføreren hus forbi, visket ut av været, vinden og grov dialekt. Båten driver bort fra garnet. Da kommer skarpt: «Hestkukkjøring!». En kort periode går det i svart for en furet, værbitt fisker. Alt regnet er hestkuk. Garnet er hestkuk satt ut. Fangsten er hestkuk. Det sitter knapt en fisk i garnet, med ett unntak, en fin rødspette. Det er mager fangst, men vi fikk hva vi kom for. Selv fiskeren smiler litt bak skjegget og sneipen på vei inn mot land. Han er tørr under oljehyra, mens vi er våte til skinnet under goretexen, eller «byklærne» som fiskerne kaller det.

 
Slik fanger du rødspette:  Den enkleste måten å fange flyndre er å bruke flyndregarn, som har så store masker at annen fisk går fri, mens flyndra sitter igjen.

Slik fanger du rødspette: Den enkleste måten å fange flyndre er å bruke flyndregarn, som har så store masker at annen fisk går fri, mens flyndra sitter igjen.

Om rødspette :   Rødspette finnes langs hele norskekysten og har karakteristiske rustrøde flekker.

Om rødspette: Rødspette finnes langs hele norskekysten og har karakteristiske rustrøde flekker.

 

Slik tilbereder du rødspette og annen flyndrefisk: 

Saltbakt rødspette

Saltbaking trekker fuktighet ut av fisken, og gir en konsentrert smak av fisk, men baking uten salt funker helt fint.

  • 1 stk rødspette eller annen flyndre

  • Grovt havsalt, nok til å dekke fisken

  • 0,5 løk

  • 2,5 dl tørr hvitvin

  • 200 g smør

  • 2 ss hakket gressløk

  • 0,5 sitron

  • 1 ts Maisenna

Hakk løken og surr den i 1 ss smør uten at løken blir brun. Ha på hvitvin. Kok det ned til det er ½ dl igjen. Siles. Kok det opp igjen og piskes inn smør, en klatt om gangen, sammen med maisenna-jevning.

Sett ovnen på 200 grader. Ha fisken i langpanne og dekk den med grovsalt, og stek den i ovnen til kjernetemperaturen er 39 grader. La fisken hvile på kjøkkenbenken i fem minutter (kjernetemperaturen vil da være rundt 45 grader). 

CB9A0008.jpg
CB9A6093.jpg
CB9A6091.jpg
CB9A6180.jpg