Skate or die


Skate er som en fugl på dypet, som svømmer i sakte film med magiske vinger, og som fortjener en myk landing i en stekepanne med smør.

 
CB9A9940.jpg

– Nei. Skate spiser jeg ikke.

Fiskeren på Møre er ikke begeistret for den merkelige flatfisken. Skaten er majestetisk og bølgende i vannet, men ikke alle mener den har utseende med seg. Oversiden er slimete og den hvite undersiden er ru som sandpapir. Og det er noe menneskelig over munnen, og med de to hullene for gjellene, som ser ut som øyne, er det som et flagrende spøkelse i Golfstrømmen, med en hale som er inspirert av djevelen selv. Det er ikke overraskende at fisken lenge ble sett på som ufisk, som en kontrast til den hellige kveita.

Det fiskes lite etter skate i Norge. Mesteparten av de tusen tonnene som er registrert er bifangst fra trålere, mens det i Storbritannia tas opp over 15 tonn i året. Det er åpenbart nok å ta av lang norskekysten. Vi fikk skate både på kveiteline og i trollgarnet. Skatevinge er billig luksus. Den tåler tøff behandling. Fettet i vingene gjør at det skal godt gjøres å tørrsteke den, som kveita. Prisen du betaler er at det tar tid å rensen vingene for det seige, ru og klissete skinnet. Og så har skaten muskelfibre som er helt annerledes mye annen fisk, som gjør at modning må til for å få et bra resultat.

Etter et døgns modning (vi hengte skaten opp hel) og mye jobb med kniven, ligger skatevingene ferdig smørstekte på tallerkenen, og selv en skeptisk fisker endret mening i løpet av kvelden.

 

CB9A6252.jpg


CB9A9870.jpg

Slik fanger du skatevinge

Det er mye skate i norske hav. Vi har fått den både på kveiteline og i trollgarn. Skaten går gjerne dypt, men beiter gjerne på grunt vann.

CB9A9940.jpg

Oppskrift skatevinge:

2 skatevinger

2 dl olivenolje

40 g kapers

2 sitron (saften) 

1 fedd hvitløk

0,5 rødløk (finhakket)

1 dl urter persille og dill, men gjerne også litt mynte og estragon (hakket)

2 fileter av italiensk ansjos (kan sløyfes)

 

Fjern skinnet av skatene. 

Skatevingene stekes i olivenolje i glovarm panne til fisken har en kjernetemperatur til 42 grader. Det tar 6-7 minutter på hver side. Bland resten i en bolle, ha over fisken og server.