Snegle for
langsomme dager


Vinbergsneglene har tronet på franske menyer i flere hundre år. En koloni på noen tusen har forskanset seg i en nedlagt hoppbakke utenfor Oslo.

 
12FFAC72-6B50-4C28-93A9-FD5760C098D2-221-00000001BC6D6B4E.jpg

Historiene om vinbergsneglene er mange. Noen mener de stammer fra et havarert oppdrettsprosjekt før krigen, og utgjorde en slags fransk front mot tyskerne. Andre mener opphavskvinnen for sneglene i Asker er Fru Paust, en frankofil dame i med stor hage og sans for krypende delikatesser. En annen forklaring er at de kom til Norge med franske munker, slik de gjorde i Sverige og Danmark, der de ble importert i løpet av middelalderen og gikk under navnet klostersnegle. Stedene der sneglene er ikke ukjente med franske matvaner: Asker, Drøbak, Tønsberg og Grimstad. Uansett hvilken historie man velger seg har de franske sneglene havnet i fedrelandet, og på et tidspunkt sneglet de seg fra fangenskap og ut i den norske frie naturen, hvor fant seg til rette og okkuperte områder langs Oslofjorden. Med unntak av mindretallet av nordmenn som deler Fru Pausts gastronomiske preferanser har de stort sett levd i fred, og det er ingen umiddelbar fare for at snegler fortenger pizzaen og tacoen som nasjonalrett i helgene. Men for de som er sultne på gode og gratis proteiner er det ikke nødvendigvis langt å dra.

Vi har sirklet sneglene inn ved den nedlagte hoppbakken ved Holmen i Asker. En gang fulgte hele Norge med når skøyteløperne kjempet om nasjonens ære, og en gang sto det en hoppbakke med ovarrenn i tre i enhver bygd. I dag er det bare unnarennet igjen, som ikke er mer enn en åssiden ryddet for trær. Mens den norske hopphistorien har blitt en jobb for arkeologene, er vi på vei inn i skogen bak Holmensenteret for å plukke en av de delikatessene franskmennene er både beryktet og beundret for. For hvordan kan man styre et land med 246 ostesorter og en kjærlighet for froskelår og snegler? De første eksemplarene av arten snegler seg rundt i unnarennet i Asker. Noen har sugd seg fast i hverandre, midt i akten. Andre snegler seg ut av hullene i bakken i jakt på luft og kjærlighet. Vinbergsneglene er et imponerende dyr, med solide skall, lange følehorn og en langstrakt fot, muskelen som gjør seg til forrett. Sneglen trives best i skog og krattskog, gjerne med tilgang til stein, derav navnet “vinberg”. De er enklest å få øye på når det regner, og under paringstiden om våren er de spesielt ivrige. Sneglen er en konkurrent av den beryktede iberiasneglen, men ryktet om at de kan fortrenge sin brune rival er betydelig overdrevet.

Sneglen finnes overalt i det lille skogområdet bak Holmensenteret, og stedet er ingen hemmelighet. I likhet med stillehavsøsters og kongekrabbe er vinbergsneglene svartelistet som en importert og uønsket art i Norge. Men i motsetning til iberiasneglen har vinbergsneglene en plass på middagsbordet. I år er de enklest å finne i hoppbakken. I fjor hold en stor koloni til lengre inn i skogen, i nærheten av en åker. De er uansett lett å få øye på, der de unorsk snegler seg av gårde i regnet, med store hus på ryggen, marginalt saktere enn rushtrafikken på E18 ved avkjøringen til Slemmestad.

Oppskrift: Escargot

Plukk så mange snegler du har mage til å bære. 6-10 snegler pr person er et bra utgangspunkt. Om du har god tid kan det være en fordel å oppbevare sneglene noen dager uten tilgang på mat, kun vann og luft, og kun skjære bort innvollene. I denne oppskriften har vi ikke klart å vente, og derfor kun brukt foten (muskelen som er synlig utenfor huset, og vi har fjernet alt inni huset).

Ha sneglene i kokende vann i et par minutter for å ta livet av dem. Dra sneglen ut av huset, og skjær bort alt unntatt muskelen. Trekk sneglene med litt salt i et par timer, gjerne med hvitvin, laubærblad og urter som rosmarin og timian. Kok de tomme skallene i fem minutter for å desinfisere dem.

Ha en liten klatt urtesmør i huset, legg sneglen tilbake i huset, og avslutt med en klatt utresmør i åpningen. Ha husene på et stekebrett og bygg opp med alufolie eller grovsalt så åpningen peker oppover (hvis du ikke tilhører minoriteten som har investert i sneglebrett). Stek i ovnen på 200 grader til smøret og krummen er karamellisert.

5B8B1EDF-830B-486C-8EFD-51CF7944DEA1-221-00000001AD6A7AC5.jpg
IMG_5112.jpg