Knipetangmanøveren


Du trenger verken hund eller gris for å finne smaken av trøffel. En båt derimot.  

 
CB9A9910.jpg

SMØLA: Vi er på en av utallige båtturer ut fra Råket, på vei til skjærene utenfor Brattværet. De smule farvannene skjuler en lang rekke farlige grunner. Stakene som markerer skjærene står mot horisonten som tannpirkere på en pintxos-tallerken. For fiskerne er skjærene en trussel. For oss er de en venn. Det er fjære og skjærene avdekker det vi er på jakt etter: Tang og tare, og spesielt grisedokktang, populært kalt trøffeltang. Det spesielle med tangen er at den kan minne om trøffel, både i smak og overlevingsstrategi. De er begge snyltere. Mens trøfler henter næring fra trærnes røtter, henter trøffeltangen næring ved å koble seg til grisetangen.

Tang og tare har for alvor inntatt restaurantene, og i 2017 var trøffeltang blant råvarene kokkene i Bocuse d’ Or måtte bryne seg på. Algene inneholder karbohydrat, protein og en rekke vitaminer, som har fått supermatentusiastene til å omfavne de brune algene, spesielt når de kommer som pulverform på hvite bokser. For vår del er vi mest opptatt av ekte vare, smaken, lukten av sjø og den noble jakten på gode råvarer.

CB9A9896.jpg


Det er fjære, og de farlige skjærene har blitt til enger av tang og tare. Vi drar båten på land, og balanserer på de glatte algene. Vi finner ulike typer blæretang. Sauetang har mange små blærer i klaser. Grisetang har blærer i rekke på hver gren. Det er ikke vanskelig å finne trøffeltang. De ligger som små dusker som har slynget seg rundt grisetangen. 

Etter noen minutter på glatta har vi nok til et godt måltid med havets trøffel. Ingen kan utfordre italienerne på hvit trøffel, eller trøffelhundenes evne til å spore opp det hvite gullet Enn så lenge har vi trøffeltangen for oss selv. 

CB9A9891.jpg

Slik finner du Trøffeltang: 

Trøffeltang vokser vanligvis på grunner og skjær et stykke ut i havet, men sjelden sør for Stavanger. Trøffeltang vokser kun på grisetang, og ser ut som svarte dusker som omkranser grisetangen, og er lettest å finne om du går ut med båten på lavvann, så du kan høste fra skjærene som ligger over vann på fjære og under vann på flo.

CB9A9929.jpg

Slik tilbereder du Trøffeltang:

0,6 kilo spagetti eller annen pasta

100 gram smør

En god dott trøffeltang

Sett litt fersk trøffeltang til side. Tørk resten av trøffeltang i ovnen på 40 grader over natten med døra åpen. Tørket trøffeltang gir mer trøffelsmak enn fersk. Kok pastaen. Bland inn smør og trøffeltang. Juster bløtheten til pastaen med å tilsette et par spiseskjeer varmt vann.  Serveres varm.