DUE

Alle duene


Due er jegernes kortreiste og eksklusive lavterskeltilbud. 

 
CB9A0377.jpg

Klokka er fire om morgenen. Høstlufta er krisp og klar, etterlengtet etter sommeren. Vi er førstemann ut i mørket på en ubrukt dag. Det er en fordel å ha inntatt plassene før duene står opp. Martin Warnke og jeg kjører utover mot Enebakk, mot en nypløyd hveteåker som venter i grålysningen. Martin har vært ute en morgentime før, og mener trekket er mest intenst fra klokka seks om morgenen. Vi trasker over jordet og finner en plass under trærne på den andre siden, setter ut duene og trer på oss de komiske kamuflasjeklærne. 

Det finnes et par hundre duearter i verden. I Norge er de vanligste skogdue, tyrkerdue, ringdue og bydue, som alle hekker i Norge. Skogsdue er fredet. Bydue, som opprinnelig het Klippedue, kan ha en lei bismak av kebab. Det er ringdue (som forvirrende nok ofte omtales som skogsdue) vi kommer for. Bestanden er anslått til en halv million. Trolig er det langt flere. Det felles omlag 40000 felte fugl i året. For oss som bor i Oslo er det fineste med dua er at den er tett på oss som bor i Oslo. Due er kortreist vilt. Allikevel er langt færre som jakter due enn rype. Ifølge SSB felles det fem ganger så mange ryper hvert år, og det går med en god del flere CO2-ekvivalenter for å felle dem. Due er folkelig eksklusivitet. Det er fullt mulig å skyte et tosifret antall fugl på et par timer. Alt som må til er en avtale med grunneier, helst på en nytresket erteåker eller hveteåker, men lokkeduene trumfer det meste. Duene satser på at 20 lokkeduer ikke kan ta feil. Der duene sitter er det mat. Martin tenner en fyrstikk, og vi plasserer lokkeduene på åkeren, i V-formasjon med spissen mot vinden. Som i all jakt er det en rekke teorier om hvilken formasjon som er best. U, V, swoos4, skrå eller kryss. Det er bare å google.

CB9A0391.jpg
CB9A0386-edit.jpg

Due er omgitt av symbolikk, og var allerede i antikken et symbol på fruktbarhet, knyttet til kjærlighetsgudinnen Afrodite. Klippeduen ble temmet tre tusen år før vår tidsregning. Ifølge Bibelen sendte Noa en due for å lete etter land etter syndefloden, og dua kom tilbake med håpet i nebbet i form av et olivenblad. Det var Picasso som gjorde dua til symbolet på fred, da han fikk i oppdrag å illustrere en stor fredskonferanse for det franske kommunistpartiet på 1930-tallet. Han valgte olivenbladet og dua. Martin og jeg finner en plass under ospetrærne, tar på hanskene, kamuflasjeluer og er forholdsvis tilfredse med at ingen ser oss i kostymet. Vi har tydeligvis vært tidligere ute enn duene denne morgenen. Den første halvtimen er stille. Så drar det noen flokker noen hundre meter mot nord. Etterhvert er det vår tur. Duene kommer vestfra, mot vinden. Det er noen større flokker, en del mindre på rundt fem duer, og så noen slengere som ikke rakk fellesfrokosten. De flyr over lokkeduene, tar en stor bue og lander mot vinden. Martin får æren av det første skuddet. Én due ligger igjen på bakken. Resten av flokken flyr i en bue og setter seg på strømledningene. De sitter i ti minutter før de flyr videre. 

CB9A0400-web.jpg

Duene kommer jevnlig, men sporadisk over jordene. Vi har sittet på post i et par timer, og skutt seks duer, mens innbyggerne i Oslo og Akershus har spist frokost og peilet seg inn mot jobbene i byen. Lysene har blitt tent i husene rundt oss. Bilenes lamper sikter seg inn mot E6, og morgenlyset har blitt skarpt. Det er på tide å kjøre tilbake til byen, og glede seg over hva man fikk gjort før byen våknet. Due er en enkelt å felle, og samtidig en av de aller mest eksklusive råvarene. Et lavterskeltilbud som kan kombineres med helt vanlige liv.  

ZA2K9924-web.jpg

Hvordan lager du due? 

  •  3-4 duer 

  • 2-3 persillerøtter

  • 1-2 liten sellerirot

  • 2 rødløk

  • 3 fedd hvitløk

  • En kvast timian

Ribb duene, fjern innmaten og brun duene i varm olje i en gryte.  Ha hel sellerirot, persillerøttene og rødløk delt i to i pannen og ha i litt kyllingkraft eller vann, og la alt putre under lokk til grønnsakene er ferdige. Pisk inn smør i kraften, smak til med salt og pepper, og server.